Húgyúti fertőzés terhesség alatt

A húgyúti fertőzés, vagy más néven hólyaghurut gyakran előfordulhat a terhesség alatt is. A hormonok elváltozásokat okoznak a húgyúti rendszerben, és a növekvő méh is nyomást gyakorolhat a húgyvezetékekre, a húgyhólyagra vagy a húgycsőre, vagy akár mindegyikre – megnehezítve a vizelet eljutását a hólyagba, onnan pedig a kijutását. A vizelet emiatt pangani kezdhet, a pangó vizeletben pedig könnyebben elszaporodhatnak a húgyutakba bejutó E. coli baktériumok. A vizeletürítési nehézség, a gyakori vizelési inger és a csípő vizelet általános tünetek, amik jelezhetik a húgyúti fertőzést.

Egyes várandós nők azonban nem tapasztalnak tüneteket, amíg a húgyúti fertőzés vesefertőzéssé nem fejlődik, ami a húgyúti fertőzés súlyos szövődménye, melynek további szövődményei lehetnek.

A vesefertőzés tünetei a következők:

  • hát- vagy oldalfájdalom
  • láz
  • hidegrázás
  • hányinger

A kezeletlen húgyúti fertőzések hozzájárulhatnak a koraszüléshez, ezért mindenképpen értesítse orvosát, ha fertőzésre gyanakszik.

A nők fiziológiásan hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, mivel a húgycsövük rövidebb, és közelebb nyílik a végbélnyíláshoz. A terhes nők is hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, mint azok, akik nem várandósak. Ez részben a terhesség hormonális változásainak köszönhető, amelyek hatással vannak a húgyutakra és hajlamosak lelassítani a vizelet áramlását. Az is előfordulhat, hogy a megnagyobbodott méh nyomja a hólyagot, és megakadályozza annak kiürülését. Ha a vizelet nem távozik megfelelő időn belül a hólyagból, a kórokozók jobban képesek elszaporodni és fertőzést okozni.

femidoc® UROEXPRESS® tasakok, 14x: gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz.

Magyarországon forgalmazza: Hello Pharma Kft., 2131 Göd, Vasvári Pál utca 38/A • info@hellopharma.hu

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!