Ha ezt tapasztalod, a nőgyógyász helyett az urológushoz fordulj

A nyári hónapokban jelentősen megnövekszik a húgyúti fertőzés kockázata. Férfiak, nők és gyermekek egyaránt megbetegedhetnek, de a tapasztalatok szerint a nők négyszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, mint a férfiak. Bár a húgyutak megbetegedése többnyire más tünetekkel jár, mint a nőgyógyászati fertőzés, a nők nagy része először mégis nőgyógyászát keresi fel a panaszokkal.

Az év bármely szakaszában kialakulhat húgyúti fertőzés, de a nyár minden bizonnyal növeli a kockázatot, és ennek több oka is van. A nyári strandolást sokszor kísérik napokig, akár hetekig is tartó kellemetlen tünetek, például alhasi fájdalom és égető, fájdalommal járó vizeletürítés. Ezek a húgyúti fertőzés jellemző tünetei, melyek gondos odafigyeléssel megelőzhetők.

Ez az oka, hogy nyáron gyakoribb a fertőzés

Sokan azt gondolják, hogy főként a hűvösebb, hidegebb évszakokban vannak kitéve a húgyúti fertőzéssel járó megbetegedésnek, ám a tapasztalat és a gyakorlat azt igazolja, hogy nyáron sokkal inkább megnövekszik a panaszok és a panaszosok száma. Ennek pedig az az oka, hogy a nyári hőség, valamint a melegben megemelkedő páratartalom kedvező körülményeket teremt a kórokozók szaporodásához.

A meleg és a magas páratartalom, a sokáig magunkon hagyott vizes fürdőruha is kedvez a húgyúti betegség kialakulásának (Oleg Breslavtsev / Getty Images Hungary)

Könnyebb a folyadékvesztés is, és azoknál az embereknél, akik nem hidratálják magukat kellőképpen, nagyobb a kockázata a húgyúti fertőzésnek. Ha ugyanis a hőség miatt jobban izzadunk, és nem pótoljuk az így elvesztett folyadékot, akkor a mellékhelyiséget is ritkábban látogatjuk, így a baktériumok is ritkábban ürülnek.
Jó hír azonban, hogy az időben felismert és kezelt húgyúti fertőzés gyorsan és könnyen kezelhető.

 

Ne a nőgyógyászhoz, az urológushoz menj!

A vízparton töltött nyaralást követő hetekben az átlagosnál több fiatal nő keresi fel nőgyógyászát. Panaszaik megegyeznek, mindannyian gyakori, hirtelen, szinte már visszatarthatatlan vizelési ingerre, fájdalmat okozó, főként égő, szúró vizeletürítésre, gyenge görcsökre panaszkodnak. Súlyos esetben a vizelet akár véres is lehet. Ilyen panaszok esetén feltételezhető, hogy hólyaghurut áll az okok mögött. Korábbi évek statisztikája szerint a húgyúti fertőzés a 20 és 30 év közötti nőknél mintegy ötvenszer gyakrabban fordul elő, mint a férfiak körében. Ennek pedig anatómiai okai vannak.

A nyári szabadságolásokat követően sokkal több nő keresi fel húgyúti fertőzéses panaszokkal az orvost  (Twenty47studio / Getty Images Hungary)

A NŐK HÚGYCSÖVE NAGYON RÖVID A FÉRFIAKÉHOZ KÉPEST, EZÉRT A KOROKOZÓK KÖNNYEBBEN BEHATOLNAK A HÜVELYBŐL A HÓLYAGBA.

Az esetek nagy részében az E. coli nevű bélbaktérium okoz fertőzést, amely többnyire a végbél környékének nem megfelelő tisztítása útján kerülhet a húgycsőbe, majd a hólyagba. De a kórokozók akár a fehérneműn is megtelepedhetnek, és innen a hólyagba eljutva okozhatnak problémát. Alkalmanként a gyulladást más baktériumok is okozhatják. Különösen gyakoriak a szexuális úton terjedő fertőzések.

Így előzhetjük meg a húgyúti fertőzést nyáron

Nem a légkondicionált helyiségbe zárkózás az egyetlen megoldás arra, hogy elkerüljük a húgyúti fertőzést. Van néhány egyszerű óvintézkedés, amelyet megtehetünk a kellemetlen tünetekkel járó betegség megelőzésére.

Fontos, hogy soha ne nyomjuk el a vizelési ingert

(Peter Dazeley / Getty Images Hungary)

Ilyen például a megfelelő hidratálás annak érdekében, hogy gyakori vizeletürítéssel segítsük a húgyutak kiöblítését. Igyunk naponta 2-2,5 liter folyadékot, ami lehet akár vesetisztító tea is. Kerüljük a kávét és az alkoholt, mert ezek irritálják a hólyagot.

VISELJÜNK LÉGÁTERESZTŐ ANYAGBÓL, PÉLDÁUL PAMUTBÓL KÉSZÜLT FEHÉRNEMŰT, ÉS A LEHETŐ LEGHAMARABB VEGYÜK LE MAGUNKRÓL A VIZES FÜRDŐRUHÁT.

A partnerünkkel való intim együttlét előtt és után is keressük fel a mellékhelyiséget, hogy kiürítsük a hólyagot. Ugyanez vonatkozik uszodahasználat esetére is.
Nagyon fontos, hogy a tisztálkodás során használjunk külön törölközőt az intim területeken.