Ezt ne mulaszd el együttlét után, ha nő vagy

Bár önmagában nem szükséges, de hasznos, ha a partnerünkkel való édes együttlét után nem sokkal felkeressük az illemhelyet, csökkentjük a húgyúti fertőzés kockázatát. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy bár a közösülés utáni pisilés, különösen a nőknél, potenciálisan csökkentheti a húgyúti fertőzés kialakulását, a nemi úton terjedő fertőzések megelőzésében nem segít.

A húgyúti fertőzések akkor fordulnak elő, amikor a baktériumok a húgycsövön keresztül bejutnak a húgyutakba, majd a húgyhólyagba. Az intim együttlét utáni vizeletürítés segíthet a közösülés során bejutott baktériumok eltávolításában. Bár ez nem garantálja teljes egészében a szexuális eredetű húgyúti fertőzések megelőzését, érdemes a tanácsot megfogadni.

A nőknek különösen ajánlott

Az együttlétek utáni pisilés mindkét nem számára hasznos lehet, ám a nők nagyobb valószínűséggel profitálnak belőle, különösen azok, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésekre. Ennek pedig anatómiai okai vannak. A nők szervezetében ugyanis a húgycső és a hólyag között rövid utat kell megtenniük a baktériumoknak ahhoz, hogy húgyúti fertőzést okozzanak. Emellett a húgycsövet alkotó szövet vékonyabb és porózusabb; a húgycső a végbél közelében található, így könnyebben bejutnak a baktériumok a végbélnyílásból, valamint a női húgycső a hüvely mellett helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a hüvelyből származó baktériumok is könnyen átjutnak a húgycsőbe.  A húgyúti fertőzésre hajlamos nőknek tanácsos együttlét után pisilni

bymuratdeniz / Getty Images Hungary

Azoknak a nőknek sem árt a szex utáni pisilés, akik nem hajlamosak a húgyúti megbetegedésekre. Ugyanez igaz a férfiak esetében is, ám ők kevésbé hajlamosak a fertőzésre, miután az ő húgycsövük sokkal hosszabb, mint a nőké, így a baktériumoknak sokkal hosszabb utat kell megtenniük.

Nem árt óvatosnak lenni az ágyban

A fertőzésveszélyt mindenképpen csökkenti, ha valakinek állandó partnere van. Ám bizonyos esetekben ekkor sem árt óvatosnak lenni. A nők orális kényeztetése során a baktériumok a szájból és a nyelvből a húgycsőbe kerülhetnek.

Egy állandó partner és a megfelelő óvintézkedés mellett elkerülhető a betegség

Jamie Grill / Getty Images Hungary

Kutatások igazolják, hogy a húgyúti fertőzések vitathatatlanul összefüggenek a nők szexuális életével. Minél többször él valaki nemi életet, annál valószínűbb, hogy megkaphatja a betegséget. A kapcsolat olyan erős, hogy a nemi úton szerzett húgyúti fertőzéseket néha „nászutas-hólyaghurutnak” is nevezik.

A FERTŐZÉS ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN TANÁCSOS AZ EGYÜTTLÉT BÁRMINEMŰ FORMÁJÁTÓL FÜGGETLENÜL EGYÜTTLÉT UTÁN 30 PERCEN BELÜL ELMENNI A MOSDÓBA, HOGY MEGELŐZZÜK A HÚGYÚTI BETEGSÉG KIALAKULÁSÁT.

Ez segíthet, ha nem érzed az ingert

Ha szeretnénk pisilni, mert tudjuk, hogy hasznunkra válhat, de nem érezzük a vizelési ingert, akkor hasznos lehet, ha a megszokottnál több vizet iszunk. Bár nem a legkörnyezettudatosabb módszer, késztetést fogunk érezni akkor is, ha megnyitjuk a csapot, és a folyó vizet nézzük vagy hallgatjuk. Segíthet a stimulálásban az is, ha hosszabb ideig ülünk a WC-n, és mindeközben igyekszünk ellazulni. 

A folyó víz segíthet a vizelési inger stimulálásában

deepblue4you / Getty Images Hungary

Természetesen nem jelenti a világvégét, ha valaki nem pisil, vagy nem tudsz pisilni az intim együttlétek után, de jó tudni, hogy ez egy igen egyszerű módja a húgyúti fertőzések megelőzésének.

 

Divany.hu – Juhász Marianna